Hoe werkt Smart TV?

Hoe werkt internet op TV?

Het enige wat een Internet televisie, of Smart TV zoals ze worden genoemd, nodig heeft is een optie voor verbinding met internet. Televisies die “internet ready” zijn, worden vaak geleverd met een ingebouwde WiFi ontvanger. Hiermee kan er verbinding met het lokale draadloze netwerk tot stand worden gebracht. Andere televisies hebben een LAN aansluiting ingebouwd. Door een LAN-kabel aan te sluiten op de TV wordt verbinding gemaakt met internet. De enige voorwaarde is dus dat de televisie “internet ready” moet zijn. Sommige HDTVs hebben deze functie niet, maar kunnen wel internet klaar worden gemaakt. Hiervoor is een speciale set-top box te koop. Dit is een apparaat wat een televisie en een extern signaal met elkaar verbindt. Dit extern signaal zet de set-top box om tot bruikbare content om op de televisie te laten zien.

Via de WiFi ontvanger of een kabelverbinding wordt er verbinding gemaakt met het internet. Het verschilt dan per TV wat je te zien krijgt. Fabrikanten die een Smart TV produceren maken elk gebruik van hun eigen platform. De “look” van Panasonic Viera Cast is heel anders dan Philips’ Net TV en dan Samsungs [email protected] Net als een Android telefoon een andere look heeft in zijn menu als een iPhone of een Blackberry smartphone. Er is dus nog geen standaard platform voor internet televisie. Bedrijven maken elk hun eigen platform waarmee het internet bereikt kan worden. Een overzicht van alle Nederlandse fabriekanten van TV met internet is hier te vinden.

Hoe bedien je een Smart TV?

Het besturen van een Smart TV kan op verschillende manieren.

  • afstandsbediening appDe eerste en handigste optie is het gebruiken van een smartphone of tablet als afstandsbediening voor de TV. Elke producent van Smart TV heeft een afstandsbediening app ontwikkeld die gratis gedownload kunnen worden in de Apple App Store en/of Android Marketplace.

 

  • toetsenbord samsung smart tvTen tweede bestaan er volledige toetsenborden om je Smart TV mee te besturen. Hiermee krijg je het gemak, wat je gewend bent van je laptop of computer, van een volledig toetsenbord waardoor je makkelijker en sneller kan typen en navigeren. Op dit moment is er alleen een toetsenbord voor Samsung Smart TV. Of er ook een toetsenbord komt voor andere merken is nog even afwachten.

 

  • sony qwerty remoteTen slotte is er een uitgebreide afstandsbediening die we kennen van de gewone TV. Zo heeft Sony een uitgebreide afstandsbediening met scroll-pad en qwerty-toetsenbord.

 

Wat kun je met Smart TV?

De mogelijkheden worden met de tijd alleen maar groter. Facebook, Twitter, Skype. De nieuwste filmpjes op YouTube bekijken. Uitzending gemist als app op je TV. Wil je precies weten wat je met een Smart TV kunt doen? Lees dan meer over de mogelijkheden van internet op je TV.