Settopbox

Uitleg over de set-top box

Er is in Nederland veel verwarring over de aanwezigheid en het gebruik van set-top boxen. De betekenis en de spelling van het woord is ook aan verandering onderhevig. Dit artikel dient uitleg te geven over de set-top box die u krijgt van uw digitale TV provider. Op deze website is ook een artikel over de internet TV set top box.

Wat is een set top box?

Kort gezegd: Een set top box is een apparaat wat digitale signalen opvangt van bijvoorbeeld uw kabelverbinding, draadloze netwerk, een satellietschotel, of antenne. Via een kabelverbinding komt er een DVB-C signaal binnen, via het internet IPTV, via een satellietschotel DVB-S en via de antenne ontvang je een DVB-T signaal. De digitale decoder zet dit signaal om in beeld en geluid zodat uw TV die kan weergeven. Deze decodering is nodig omdat de meeste televisies gemaakt zijn om analoge signalen weer te geven.

In Nederland zijn we bekend met set-top boxen die de mogelijkheid geven om digitale TV en/of interactieve TV door te geven aan uw televisie. De bekendste aanbieders zijn KPN, UPC en Ziggo.

Veel nieuwe TV’s worden uitgerust met een ingebouwde decoder. Als u een nieuwe televisie koopt is het van belang te weten welk digitaal signaal uw TV kan decoderen. Als u TV kijkt via een kamerantenne (DVB-T) let er dan op dat de TV een DVB-T decoder heeft. Dit principe geldt dus ook als u tv kijkt via de kabel (DVB-C) of de satelliet (DVB-S).

Internet op TV via een internet set top box of mediabox

Een internet TV box is een set top box die u de mogelijkheid geeft om via uw TV verbinding met het internet te maken en o.a. online films en series te bekijken. Dit soort internet tv boxen zijn onafhankelijk van uw TV aanbieder. De box verbindt met uw lokale netwerk en geeft u de mogelijkheid om via verschillende applicaties content van het internet op uw televisie te bekijken. De box is dus een toevoeging aan de TV en geen TV op zich. Hierdoor kunnen er makkelijk updates doorgevoerd worden en nieuwe applicaties ontwikkeld worden.

google tv settopbox
google tv settopbox
dlink boxee settopbox
dlink boxee settopbox
apple tv settopbox
apple tv settopbox